Hacer Yarar ile sözlü tarih görüşmesi

[ X ]

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Özet

1950 yılında Mudanya’da doğan Hacer Yarar, Endüstri Meslek Lisesi mezunudur. 1970 yılında evlenir. Eşinin dedesi Kafasya'dan göçen bir grupla Türkiye’ye gelir. Osmanlı, Şeyh Şerafettin soyundan olan ailenin bir kısmını Yalova’nın, diğer kısmını ise Bursa’nın çeşitli mevkilerine yerleştirir. Eşi 1960 yılında İş Bankası'nın Merkez Şubesi’nde işe başlar. Emekli olduktan sonra Tahtakale Mahallesi’ne yerleşirler. Düğünlerde mahallede yardımlaşma hakimdir. Eskiden beri Bursa’da gelenek ve göreneklerine bağlı insanların yaşadığını söyler. Kadınlar genelde ev hanımıdır. Mahallede doğumlar genelde evlerde olur ve mevlitler okutulur. Evliliklerin çoğu görücü usulüdür. Hıdırellez, Temenyeri’nde kutlanır. Cenazelerde yardımlaşma olur, komşular cenaze evine yemekler götürür. Askere gidecekler komşuları gezer, mahalleli ona küçük hediyeler verir. Komşular askerin gideceği gün, yatsı cemaati ile askerin evine gider ve orada dua edilip uğurlanır. Hacılar dönüşlerinde karşılanır, mevlitler okunur. Yarar, evlerde radyo ve televizyonun olduğundan söz eder. O zamanlarda kadınlar evlerde doğum yapar. Mahallede nazar okuma ve kurşun dökme inanışı vardır. Ramazanda eğlenceler yapılır. Bayramlarda eğlence yeri Pınarbaşı’dır.

Açıklama

Bu görüşme, Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından Bursa’nın Tarihi Mahalleleri I projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 120'dir.

Anahtar Kelimeler

Göç, Düğünler, Yatırlar, Doğumlar, Asker Uğurlamaları, Hıdırellez, Cenaze Törenleri, Hacı Tehniyeleri, Evlilikler, Tahtakale Mahallesi (Osmangazi, Bursa, Türkiye)

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye