Fikret Otyam ile sözlü tarih görüşmesi
[ X ]
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Özet
1924 yılında doğan Fikret Otyam’ın babası emekli bir askerdir. Dedesi ise Yemen’de şehit olmuştur. İlkokulu Aksaray’da okur, liseye Ankara Atatürk Lisesi’nde başlar, Kayseri Lisesi’ne geçer. Sonrasında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Akademisi’nde resim bölümünü bitirir. Günlük tutma alışkanlığı kazandıktan sonra bunları hikayeleştirmeye başlayan Otyam, Gece Postası Gazetesi'nde Anadolu Öyküleri isminde sanat yazıları yazar. Son Saat Gazetesi'nde adliye ve polis muhabirliği yapar. Gazetecilik yıllarında Varlık Dergisi'nde de yazıları çıkar. Dünya Gazetesi'nde yayınladığı resimli röportajlar Doğu’daki hayatı yansıtması açısından çok önemlidir. 1952 yılında basın kartı alan Otyam, Ali İhsan Göğüş’ün Kim Dergisi'nin Ankara temsilciliğini de yapar. Ulus Gazetesi'nde çalışırken gazetenin aile ortamına sahip olduğuna değinir. 27 Mayıs zamanında Ulus’ta yazan Otyam, ihtilali ak devrim olarak nitelendirir. 1964’te Roma’da sergi açar. 1962’de Cumhuriyet Gazetesi'nde çalışmaya başlar, bu yıllarda canını sıkan kişiler ve olaylar olduğunu söyler, bunları ve verdiği mücadeleyi Dosttan Gelen Selamsın isimli kitabında anlatır. 1979’un Mayıs'ında Abdi İpekçi’nin öldürülmesiyle birlikte polis korumasına alınır. Cumhuriyet’ten ayrıldıktan sonra önce Dursun Akçam, daha sonra Emil Galip Sandalcı ile Demokrat isimli gazeteyi çıkarırlar. 12 Mart zamanı içeri alınır. 1962 yılında Türk Dil Kurumu'nun verdiği Gezi ödülüne layık görülür. Ankara Gazeteciler Cemiyeti’ne de üye olan Otyam, babasının tavsiyesini dinleyerek siyasete atılmaz. Ulus Gazetesi’nde çalışırken Lübnan’a savaş haberleri yapmak için gider.
Açıklama
Bu görüşme, Suat Gezgin’in yürütücülüğünde, Veli Polat ve H. Esra Ercan’ın koordinatörlüğünde İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nün katkılarıyla Türkiye Sözlü Basın Tarihi Projesi Cilt I başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 15'tir.
Anahtar Kelimeler
Günal, Neşat, Abasıyanık, Sait Faik, Makal, Mahmut, Kemal, Yaşar, Kemal, Orhan, Eyüpoğu, Bedri Rahmi, Nayır, Yaşar Nabi, Atay, Falif Rıfkı, İnönü, İsmet, Akın, Bedii Faik, Cumhuriyet Gazetesi, Uğur, Necdet, Ecevit, Bülent, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Zafer Gazetesi, Gürsel, Cemal, TRT (Türkiye Radyo Televizyon Kurumu), Ankara (Türkiye), Akşam Gazetesi, Altan, Çetin, Erbakan, Necmettin, Demokrat Parti (DP), Doğan, Aydın, Milliyet Gazetesi, Hürriyet Gazetesi