A.Y. ile sözlü tarih görüşmesi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoed-Access

Özet

1934'de Üsküdar’da doğan A.Y., ilkokulu doğduğu semtte bitirdikten sonra 1947 yılında Beyoğlu’na taşınır. Ortaokul eğitimini Cağaloğlu’nda tamamlayarak Akşam Kız Sanat Okulu’na devam eder ve dikiş eğitimi alır. Bulgaristan’dan göçen ailesinin Türkiye’de yerleşme hikayesini aktaran görüşmeci, İstanbul’da ilk olarak Beyoğlu’na yerleştiklerini söyler. Rumların çoğunlukta olduğu 1950’li yıllardan bahsederken kurdukları ilişkilere ve yaşam tarzlarına da değinir. Konfeksiyon üretiminin olmadığı dönemlerde, kumaşların metreyle alınıp terzilere diktirildiğini ve Beyoğlu'nda terzi malzemeleri satan dükkanların olduğunu söyler. Düğününü anlatırken eski İstanbul’da düğünlerin nasıl yapıldığına ve düğün eğlencelerine dair bilgiler verir.

Açıklama

Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Beyoğlu ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 19'dur.

Anahtar Kelimeler

Beyoğlu (İstanbul, Türkiye), Rumlar, Giyim, Moda, Aynalı Pasaj, Çocukluk Dönemi, Gelenekler ve Görenekler, Düğünler, Komşuluk, İstiklal Caddesi (Beyoğlu, İstanbul, Türkiye)

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye

Onay

İnceleme

Ekleyen

Referans Veren