Şükriye Özşen ile sözlü tarih görüşmesi
Yükleniyor...
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Özet
1936 yılında İnegöl’de doğan Şükriye Özşen, ilk taşındıkları yıllarda mahallede yakın komşuluk ilişkileri olduğunu söyler. Düğünlerde gündüz gelinin kız arkadaşları ile hamama gidilir, akşam da kına gecesi yapılır. Kına gecesinde kızların hepsi bindallı giyer ve o gece gelinin evinde kalınır. Ertesi gün gelin alma olur. Sünnetle mutlaka yemekli ve mevlitler olur. Sünnet çocuğu gezintiye çıkartılır, en son durak Emir Sultan olur. Asker uğurlamalarda askere gidecek gence kına yakılır, gençler kendi aralarında eğlenir. Mahalledeki yatırlar hakkında detayı bilgiler verir. Hıdrellez'de dere boylarına gidilip salıncaklar kurulur. Görüşmede son olarak mahallelinin giyim tarzlarından bahseder.
Açıklama
Bu görüşme, Aziz Elbas ve Ahmet Erdönmez koordinatörlüğünde Bursa Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki Bursa Araştırmaları Merkezi tarafından Bursa’nın Tarihi Mahalleleri II projesi başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Bu proje kapsamında yapılan görüşmelerin sayısı 95'dir.
Anahtar Kelimeler
Yeşil Mahallesi (Yıldırım, Bursa, Türkiye), Yatırlar, Düğünler, Sünnet Törenleri, Asker Uğurlamaları, Kına Geceleri, Komşuluk İlişkileri, Hıdırellez









