Recep Ersöz ile sözlü tarih görüşmesi
Yükleniyor...
Tarih
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/embargoed-Access
Özet
Alibeyköy’e ismini veren Ali Bey’in torunu olan Recep Ersöz, Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenidir. Bizans döneminde İnot adıyla bilinen ve mera olan bölge Osmanlı zamanında hazine arazisi olur ve Alibeyköy adıyla anılmaya başlar. Fatih Sultan Mehmet tarafından büyük dedelerinden Ali Bey’e hediye edilen bu mezranın, zaman içinde yerleşim alarak köye dönüştüğünü ve 1980’de Eyüp Sultan semtine bağlandığını anlatır. Kadın erkek ilişkilerinden bahsederken toplum içindeki farklı kültürlere saygı duyulması gerektiğini ifade eder. Ayrıca semtin manevi değerlerini ve bunlarla ilgili anlatıları da aktarır.
Açıklama
Bu görüşme, Genç Hayat Vakfı tarafından, Sokağımdan Tarih Yazıyorum başlığı altında gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler, İstanbul'un, Beyoğlu, Fatih, Eyüp, Kağıthane, Şişli, Maltepe, Üsküdar, Tuzla, Beykoz ve Sarıyer ilçelerinde yaşayan ve bu ilçelerdeki ortaöğretim kurumlarında eğitim gören lise öğrencileri tarafından yapılmıştır. Bu proje kapsamında, Eyüp ilçesinde yapılan görüşmelerin sayısı 12'dir.
Anahtar Kelimeler
Alibeyköy (Eyüp, İstanbul, Türkiye), Kadın Erkek İlişkileri, Çok Kültürlülük, Yoksulluk, Gayrimüslimler, Eyüp (İstanbul, Türkiye), Palamutçu Dede, Eğlenceler