Kayseri bölgesindeki Türkler ve Ermenilerin sosyo-kültürel etkileşim ve dayanışmasının sözlü tarih yöntemiyle değerlendirilmesi:(Kayseri örneği)
Künye
Yel, Selma, Demirtaş, Orhan Gazi. (2007). Kayseri bölgesindeki Türkler ve Ermenilerin sosyo-kültürel etkileşim ve dayanışmasının sözlü tarih yöntemiyle değerlendirilmesi: (Kayseri örneği). Hoşgörü Toplumunda Ermeniler Erciyes Üniversitesi I. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Sempozyumu, 4, s. 203-232.
Özet
Bu çalışmada Ermenilerin ve Türklerin yüzlerce yıl birlikte dostluk ve hoşgörü içerisinde yaşamalarının sonucunda oluşan kültürel etkileşimi, dostluğu ve dayanışmayı sözlü tarih yöntemi kullanarak hali hazırda yaşamakta olan kişilerin ya bizzat kendi gözlemleri ya da önceki nesillerden aktarım yoluyla derleme yoluna gidilmiştir. Bu amaçla Yukarı Talas mahallesinde ikamet etmekte olan 82 yaşındaki Karnik Teke, 75 yaşındaki eşi Viyanüş Teke, Surp Krikor Lusvoriç Gregorian Ermeni Kilisesi yönetim kurulu başkanı 65 yaşındaki Atik Erkuyumcu’yla görüşülmüştür. Bu görüşmelerden elde edilen bilgiler maddi kanıtlarla desteklenmiştir. Aynı sözlü tarih yöntemi uyarınca Kayseri Barosu’na kayıtlı ve Talas’ta ikamet etmekte olan Avukat Ali Demirtaş’ın, 95 yaşında vefat eden babası Gazi Demirtaş’tan dinlemiş olduğu Talas Ermenileri ve Türkleri arasındaki ortak sosyal yaşama dair bazı anılar nakledilecektir. Aynı şekilde şu anda 85 yaşında olan Ayşe Demirtaş’ın anılarına da yer verilecektir. Araştırmamıza konu olan hususlar şunlardır: Ortak yemek kültürü; ortak gelenek, görenek ve sosyal hayattaki benzerlikler; ortak yaşamda dostluğa, paylaşıma dair anekdotlar; Tehcirde Türk aileleri tarafından himaye edilmiş Ermeni aileler ve çocuklar ve bugün Talas ve Kayseri’de yaşamakta olan Ermenilerden Karnik Teke, Atik Erkuyumcu ve ulaşılacak diğer kişilerin Ermeni meselesine bakış açıları üstünde durulacaktır. Bu çalışma ile geçmişten günümüze Ermeni ve Türkler arasındaki maddi ve manevi paylaşım değerlerini bir nebze de olsa tanık ifadeler ve kanıtlarla ortaya koyarak günümüz Türkiye Ermenileri ve Türkler arasında Cumhuriyet dönemi ile birlikte yeniden tesis edilmeye başlanmış olan dostluğa ve kardeşçe yaşamaya katkı sağlamak amaçlanmıştır.
Koleksiyon
- Makale [116]
İlgili öğeler
Başlık, yazar, küratör ve konuya göre gösterilen ilgili öğeler.
-
Yerel tarih:Yöntem ve deneyimler:2. sözlü tarih atölyesi [II. sözlü tarih atölyesi (8-10 Kasım 2005:Muğla)]
Bilinmeyen yazar (Muğla Belediyesi Kültür Yayınları, 2007) -
Yerel tarih ve tarih eğitimine katkısı
Avcı Akçalı, Aslı (2007)İnsandan uzak, tepeden yazılan tarihçiliğe yerelliğin, yani tarihte yıllar boyu yer verilmeye değer görülmeyen mekan ve insan gibi ögelerin dahil edilmesi çok uzak bir geçmişe dayanmamaktadır. Ancak tarihçiliğe sağlayacağı ... -
Sosyal bilgiler dersi tarih ünitelerinde bir yöntem olarak sözlü tarih
Sarı, İbrahim (2002)Bu araştırmada literatür araştırması yöntemi kullanılmış olup araştırma, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında, sosyal bilim ve sosyal bilgiler kavramları ele alınarak, sosyal bilgiler öğretimi ve bununla ...