Kasım Yağcıoğlu ile sözlü tarih görüşmesi

[ X ]

Tarih

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess

Özet

1934 yılında Giresun ilinin Alucra ilçesinde doğan Kasım Yağcıoğlu, Halveti-Şabani büyüklerindendir. Yedi çocuklu bir ailenin altıncı çocuğu olarak dünyaya gelir. Babası Mehmet Efendi, Tokat’ta medrese eğitimi alır. Baba tarafından dedesi Halil Efendi'nin klasik usulde medrese tahsili yaptığını ve Kurtuluş Savaşı sırasında Şam’a gönderilen dua ordusu içinde yer aldığını söyler. 9-10 yaşlarında Samsun’da hafızlığını tamamlar sonrasına dini eğitimini tamamlayınca imam-hatip hizmetlerinde bulunmak üzere Edirne’ye gider. Görüşmede Edirne’de görev yaptığı sürede halka dini öğretmek için gösterdiği çabayı ve yağmur duası ile ilgili bir anısını anlatır. Trakya günlerinden sonra İstanbul’a gelir. Serezli İsmail Efendi ve Ermenekli Saffet Efendi gibi dönemin önemli hocalarından ders alır. Yahya Efendi Dergahı'nın son postnişini Abdulhay Öztoprak Efendi’den Nakşi ve Kadiri dersi ve 1957 yılında icazet alır. İstanbul’dan sonra Seyyid Mahmud Çağırgan Veli'nin köyü Boyluca’ya giderek köyde çeşitli faaliyetlerde bulunur. Görüşmede köyde yaptığı faaliyetlerden ve Seyyid Mahmud Çağırgan Veli’nin türbesinin yapılma sürecinden detaylı olarak bahseder. Boyluca köyünde hiçbir ücret almadan 7 sene çalışır ve 1966 yılında İstanbul'daki Karaköy Arap Cami'nin Kuran-ı Kerim kursuna tayin edilir.

Açıklama

Bu görüşme, Doç. Dr. Betül İpşirli Argıt'ın Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde verdiği Tarih Usul ve Tenkidi isimli ders kapsamında yapılmıştır. Derse katılan öğrenciler tarafından gerçekleştirilen görüşme sayısı 68'dir.

Anahtar Kelimeler

Nakşibendilik, Halveti Şabani, Bereketzade Dergahı, Tasavvuf, Dini Eğitim, Edirne (Türkiye), Yağmur Duası, Yahya Efendi Dergahı, Boyluca (Alucra, Giresun, Türkiye), Din Görevlisi, Seyyid Mahmud Çağırgan Veli

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye